Svedreduktion

Botulinumtoksin til behandling af kraftig svedtendens i hænder og armhuler

Hvad er indholdsstoffet?

Det aktive stof i produkterne Botox®, Azzalure®, Dysport®, Vistabel® og Xeomin® er det samme, nemlig botulinumtoksin. 

De fem nævnte produkter virker alle ens, men er produceret af forskellige firmaer.

Derfor har vi i dette informationsmateriale valgt at omtale stofferne samlet og kalde dem botulinumtoksin og ikke Botox, som de kaldes i almindelig tale. 

 

Hvad er botulinumtoksin?

Botulinumtoksin er et toksin, der er udvundet af bakterien Clostridium botulinum. Stoffet har igennem mange år været anvendt til behandling af spastiske muskler, spændingshovedpine, rynker og kraftig svedtendens i hænder og armhuler. Når stoffet injiceres i mimiske rynker i ansigtet (rynker, som skyldes muskelaktivitet), afslappes disse. Når stoffet injiceres i områder med svedkirtler, hæmmes sveddannelsen, idet botulinumtoksin forhindrer frigivelse af signalstoffer mellem nerve og svedkirtler.

 

Hvad skal man huske før behandlingen?

Det er vigtigt at man ikke har anvendt antiperspirant i området, idet denne kan reducere svedtendensen og uhensigtsmæssigt sløre problemets størrelse.

Hårene i armhulerne skal ved behandlingen være nybarberede. 


Hvordan behandles svedtendensen?

For at undersøge hvor koncentrationen af aktive svedkirtler er størst, laves som regel en Minors test. (håndflader eller armhuler påsmøres jod, og herefter drysses med kartoffelmel). Områder med kraftigst svedtendens mørkfarves efter få sekunder, og der injiceres botulinumtoksin i et netværk i huden i det mørkfarvede område. 

 

Hvordan føles behandlingen?

Behandling af armhuler føles som små stik men det kræver ikke bedøvelse.

Ved behandling af håndflader anlægges en lokalbedøvelse. Som følge deraf, kan muskelkraften i hånden være reduceret i nogle timer efter behandlingen. Efter behandling i håndfladerne er der risiko for at finmotorikken påvirkes, og at det f.eks. kan være svært at knappe knapper i en periode efter behandlingen.

 

Hvor lang tid holder det?

Effekten indtræder 5 til 10 dage efter behandlingen og holder normalt i ca. 5 til 8 måneder, hvorefter der kan gives genbehandling

 

Hvem kan ikke behandles?

Gravide, ammende, personer med muskelsygdomme. 

 


Med venlig hilsen

Hudcenter Mølholm, Dermatologisk Laserklinik

PRIVATHOSPITALET MØLHOLM