Akne

Baggrund 

Acne vulgaris, som også kaldes bumser og "uren hud", er et helt almindeligt problem blandt unge. Sygdommen skyldes hovedsageligt en til dels arvelig nedsat afskalning af overhudsceller, hvilket resulterer i aflukning af talgkirtlernes udførselsgange. Denne aflukning fører til, at der opstår hudorme (komedoner). Når komedonerne er hvide eller hudfarvede i toppen kaldes de whiteheads (lukkede komedoner), og når de er sorte i toppen kaldes de blackheads (åbne komedoner). Disse komedoner kan blive inficeret med en bakterie kaldet propionibacterium, hvilket ses som rødme, irritation og gullig væske fra komedonerne.

Normal behandling af den aktive akne

Lukkede og åbne komedoner kan behandles ved at øge afskalningen af overhuden med overfladiske peelinger, a-vitaminsyre creme, Epiduo gel eller Epiduo creme, Azaleinsyre eller Benzoylperoxid. Når der er betændelse, skal denne behandles med et antibakterielt middel, som enten smøres på huden, eller gives som tabletter (f.eks. Tetracyklin). I voldsomme tilfælde behandles med tabletter, som indeholder et syntetisk a-vitaminstof (Isotretinoin).


Laserbehandling af den aktive akne

Laser- og IPL lysbehandlinger kan reducere mængden af propionibakterierne samt størrelsen af talgkirtlerne, og talgkirtlernes produktion af talg kan nedsættes.


Hvordan virker det?

Virkningsmekanismen er endnu ikke helt udredt, men formentlig sker der en absorption af lyset i de små blodkar i læderhuden, hvorved talgsekretionen sænkes, da blodforsyningen mindskes. Talgkirtlerne lever ikke så godt længere. En anden reaktion er en absorption af lyset i porphyrin, som er et af bakteriernes affaldsstoffer. Denne absorption resulterer i, at mængden af bakterier reduceres, og infektionen mindskes. 


Forskningsresultater

Studier udført af speciallæge i hudsygdomme Agneta Troilius, Sverige og Professor Peter Bjerring, Privathospitalet Mølholm har vist, at 4 Ellipsebehandlinger (Photorejuvenation) udført med 3 ugers interval givet i kombination med Redap gel (påsmøres hver aften) reducerer antallet af betændte komedoner med 65,4% hvorimod behandling med Redap gel alene viste en reduktion på 32,3%. Der blev ikke observeret bivirkninger. Som ved al anden aknebehandling opnås det endelige behandlingsresultat først efter 3 måneder.


Forholdsregler før behandlingen

Behandlingen kan kun foretages på en forholdsvis lys hud. Man må derfor ikke være solbrændt ved behandlingen.

Gravide og ammende kan ikke behandles.


Efter behandlingen

Umiddelbart efter behandlingen føles huden let varm, og hvis der er overfladiske pigmentpletter i det behandlede område, kan disse mørkfarves af lysbehandlingen og i løbet af 7 til 10 dage skalle af. Der må gerne anlægges make-up lige efter behandlingen. 


Behandlingsforløb

Ansigtet smøres med Epiduo gel hver aften, og ansigtet behandles med IPL lys (Ellipse) 4 gange med 3 ugers interval. Behandlingsforløbet kan ved behov gentages efter 2 måneder.Med venlig hilsen

Hudcenter Mølholm, Dermatologisk Laserklinik

PRIVATHOSPITALET MØLHOLM