Mørkt pigment

Hvad skyldes pigmentpletter?

Pigmentpletter eller pigmentskjolder opstår, når de pigmentdannende celler, som er beliggende på overgangen mellem overhuden og læderhuden, begynder at producere for meget pigment.

Dette kan bl.a. ske i følgende tilfælde:

  • Når huden gennem årene har været udsat for mere sol end den kan tåle, reagerer den for at beskytte sig ved at danne yderligere pigment. (leverpletter).
  • Hormonpåvirkning i forbindelse med graviditet eller brugen af p-piller kan få huden til at reagerer kraftigere end normalt på solpåvirkning, og derved øges dannelsen af pigment (melasma). Melasma viser sig som store plamager, oftest beliggende i ansigtet.
  • Irritation i huden efter betændelse, f.eks. efter acne, kan give pigmentdannelse og derved opstår mørke ar. 
  • Når en rød, irriteret hud udsættes for sollys, øges pigmentdannelsen mere end normalt, hvilket kan resultere i mørkfarvning af huden. 

 

Hvilke pigmentpletter kan fjernes?

Pigment beliggende i overhuden er lettest at fjerne, hvorimod pigment beliggende i læderhuden er svært at fjerne. Leverpletter er normalt beliggende i overhuden, og pigment, som er forårsaget af hormonpåvirkning og irritation, er  oftest beliggende i både overhuden og læderhuden.

 

Hvordan fjernes pigmentpletter?

Det vigtigste er at undgå sol, idet solen kan stimulere dannelse af nyt pigment. Hvis man færdes i solen, skal man derfor flere gange dagligt anvende en høj solfaktor (50+). 

Dernæst kan dannelse af nyt pigment reduceres ved at anvende en creme, som dæmper produktionen af nyt pigment i huden (en blegecreme).

Nogle pigmentpletter kan behandles og fjernes med laser.

 

Hvordan anvendes blegecreme?

Cremen skal smøres i tyndt lag på de brune områder én til to gange dagligt, hvis huden kan klare det. Hvis huden bliver irriteret og rød eller kløende, skal huden hvile i 2 - 4 dage, og herefter i en periode smøres med større intervaller. Hvis huden reagerer med rødme og irritation, er der risiko for at der kan opstå mørkfarvning i huden pga. irritationen. Derfor er det vigtigt at undgå dette. Husk kun at bruge et meget tyndt lag, og kun på selve de brune pletter. Eventuelt kan man anvende en vatpind til at smøre cremen på med, så er man er sikker på at ramme de rigtige områder. Cremen må ikke komme ind i øjne eller på slimhinder i øvrigt. Der må ikke påføres anden creme ovenpå blegecremen om aftenen. Om dagen skal der påføres solcreme tidligst 10 minutter efter at blegecremen er påført.

 

Andre produkter som kan blege huden

Produkter, som øger omsætningen af overhudsceller, kan være med til at blege huden, f.eks. A-vitaminsyrecreme, frugtsyre og peelinger. Disse bør dog ikke anvendes i perioder hvor huden udsættes for sol, heller ikke selv om der anvendes solfaktor. 

 

Forsigtighedsregler

Selv når pigmenteringen er svundet, vil huden let kunne genpigmenteres. Man skal derfor altid anvende solfaktor 50+ flere gange dagligt på huden i de efterfølgende år, når man færdes i solen. Blot få minutters ubeskyttet udsættelse for sollys kan øge pigmentproduktionen igen. En mindre del af UV-lyset kan passere en høj solfaktor, og derved give anledning til pigmentdannelse. 

 

Hvem må ikke anvende cremen?

Børn, gravide, ammende

 

Forventet resultat efter behandling med blegecreme

Behandlingseffekten er god, når pigmentskjolderne er beliggende i overhuden. Der kan oftest ses et begyndende resultat efter et par måneder. Hvis pigmentet ligger dybere, kræver det behandling over længere tid, og er ikke altid effektiv.

Den vigtigste faktor i behandlingen af pigmentskjolder er den enkeltes egen indsats ved konstant at anvende solfaktor 50+ flere gange dagligt samt at undgå sol i et par år. 

 

Eventuelle bivirkninger og komplikationer

Der er risiko for følgende "Almindelige bivirkninger" (hos mellem 1 og 10 ud af 100 behandlinger):

  • Der er risiko for at huden bliver rød, irriteret og kløende af cremebehandlingen. Hvis dette opstår, skal huden hvile i 2 - 4 dage, og herefter i en periode smøres med større intervaller. Hvis huden reagerer med rødme og irritation, er der risiko for, at der kan opstå mørkfarvning i huden pga. irritationen. 
  • Den omkringliggende hud, som ikke er mørkfarvet, bleges også af cremen, hvis den påsmøres blegecreme.
  • Hvis huden udsættes for sol, er der risiko for solforbrænding af huden, idet de pigmentdannede celler pga. cremen er mindre aktive.

Der er risiko for følgende" Ikke almindelige bivirkninger" (hos mellem 1 og 10 ud af 1.000 behandlinger):

  • Allergi overfor stofferne i cremen.

I øvrigt

Når blegecremen er anbrudt, kan cremen mørkfarves af luftens ilt. Det gør ikke cremen inaktiv, og den kan fortsat anvendes. Cremen er først inaktiv, i det øjeblik den er meget mørkebrun eller sort, og den bør da kasseres. 

Vi anvender flere typer blegecremer. Den ene type, som er ren hydrochinoncreme, kan anvendes over måneder til år, hvis ikke den irriterer huden. Kombinationscremen med hydrochinon og tretinoin (A-vitaminsyre) må normalt kun anvendes i en periode på 6 uger, hvis ikke andet er aftalt.

 


Med venlig hilsen

Hudcenter Mølholm, Dermatologisk Laserklinik

PRIVATHOSPITALET MØLHOLM