Forstadier til hudkræft/BCC

 

Aktiniske keratoser er forstadier til hudkræft. Hvis forandringerne er udbredte eller vanskelige at afgrænse, kaldes de "field cancerization". Basalcellecarcinom er en kræftform, som udgår fra det nederste lag i overhuden. Der ses kun meget sjældent spredning til andre organer, og derfor kan begge typer forandringer fjernes enten ved almindelig kirurgi i lokalbedøvelse, frysning, laserbehandling eller fotodynamisk terapi (PDT), som er en cremebehandling i kombination med lysbehandling med enten blitzlampeapparater (Ellipse), LED lamper, fluorescenslamper eller andre lyskilder.
Aktiniske keratoser

Aktinisk keratose er en hudforandring, der skyldes solens skadelige påvirkning af huden. Derfor kaldes de også en solskade i huden. Forandringerne kommer på soludsatte områder som hårbund, ansigt, håndrygge og underarme.
Tilstanden kan udvikle sig til hudkræfttype pladecellekræft. 

 

Hvad er symptomerne på Aktiniske keratoser? 

Typisk er der lyserøde eller gulligbrune, tørre, skællende hudforandringer. Forandringer er oftest 1-krone store, men starter mindre og kan i svære tilfælde dække en hel håndryg eller hele issen hos skaldede mænd.
Forandringerne er i starten lettere at føle end at se. De findes på områder, der er udsat for sollys: hårbund, ansigt, håndrygge, fodrygge og underarme. I tidlige stadier er huden ru og sandpapirsagtig, men den kan siden blive meget fortykket med tyk skældannelse.
De fleste, der lider af aktinisk keratose, har ikke symptomer. Nogle oplever dog en kløende eller brændende fornemmelse. 

Du skal derfor få din hud undersøgt, hvis du er lyshudet og opdager fortykkede, skællende forandringer på soludsatte områder af huden, der er kommet over mange måneder.


Hvordan behandles aktiniske keratoser?

Du bør undgå stærkt sollys, især midt på dagen om sommeren. Du bør også bruge en hovedbeklædning, fx en bredskygget hat, som giver skygge til ansigt og ører. Brug en solcreme med en høj faktor, når du er ude i solen.

 

Der er flere former for behandling:

 •  Behandling med medicinske cremer 
 •  Frysebehandling og/eller afskrabning af solskaderne
 •  Såkaldt fotodynamisk behandling, også kaldet PDT.
Basalcellekræft/BCC

Basalcellekræft er den hyppigste form for hudkræft i Danmark, faktisk den hyppigste kræftform overhovedet. Den er især hyppig hos personer med lys hud, der har været udsat for meget sollys eller solarie.
Jo ældre man bliver, og jo lysere man er i huden, des større er sandsynligheden for, at man udvikler denne kræftform. Heldigvis er det ikke en farlig kræftform. Oftest kan den lille kræftknude fjernes af en hudlæge.

 

Hvad er symptomerne på basalcellekræft?

Starter ofte som en lille knude eller et lille rødt lidt skællende mærke i huden, ofte med en perlemorsskinnende rosa eller grålig farve. Der ses små karsprængninger. Senere kan der komme sår i området.

klassiske tegn på hudkræft:

 • Sår som ikke vil hele
 • Små svulster eller knuder i huden med en rosa til gråbrunlig farve. Senere kan knuderne udvikle sig til sår
 • Hudforandringer, der er røde og skællende, og som kan forveksles med eksem pletter, men som ikke forsvinder ved almindelig behandling af eksem

 

Hvordan behandles basalcellekræft? 

 • Kirurgi 
 • PDT (photodynamisk terapi)
  • Standard PDT, (læs særskilt omkring behandlingen: Standard PDT)
    

 

Med venlig hilsen

Hudcenter Mølholm, Dermatologisk Laserklinik

PRIVATHOSPITALET MØLHOLM