Gevækster

Heksevorter og andre gevækster

Hvorfor opstår der fortykkelser i huden?

Fortykkelser i huden er ofte forårsaget af hyperaktivitet i små lokaliserede områder i huden, hvor enkelte af de normale celler bliver ekstra aktive og danner for meget af en type celler på et sted. Den normale cellefordeling er ude af balance, og derved opstår der ujævnheder, knopper og gevækster.

 

Eksempler:

1. Akrokordoner  

Akrokordoner, også kaldet skintags, er små, bløde, almindeligt forekommende, godartede ofte stilkede gevækster. De ses ofte på halsen, i armhulerne eller i lysken. De varierer I størrelsen fra 2 - 5 mm., og er godartede.

 

2. Dermatofibromer 

Dermatofibromer er små fortykkede knuder, som ofte ses på underben og arme. Fortykkelsen opstår efter f.eks. insektstik eller stik på rosengrene, hvor stikket har efterladt et lille fremmedlegeme i huden. Dette giver anledning til for høj aktivitet i bindevævscellerne. Når bindevævscellerne bliver hyperaktive, kan der dannes en fortykkelse I huden. Dermatofibromer er som regel uden farve centralt og mørkere perifert. De er godartede.

 

3. Heksevorter

Heksevorter er små, faste, halvkugleformede, fortykkede knuder i huden opstået pga. for stor aktivitet i hudens celler. Når cellerne bliver hyperaktive, kan der dannes en fortykkelse, som ligner en vorte, og der opstår en heksevorte. Der sidder ofte tykke hår på heksevorter. Heksevorter kan være brune eller hudfarvede og er godartede. Før en heksevorte fjernes med laser foretager hudlægen dermatoskopi, da det kun er de godartede heksevorter, som fjernes med laser.

 

4. Milier

Milier ses som små, hvidlige knopper i huden opstået pga. for hurtig deling af overhudscellerne. Derfor opstår der små forhorninger af overhudsceller, som ruller sammen til kugler i huden. De ses ofte forbigående og kræver sjældent behandling. De kan ligne små, tilstoppede talgkirtler, og er godartede.

 

5. Modermærker 

Modermærker er brunlige, ofte let fortykkede pletter i huden. De opstår pga. hyperaktivitet i de pigmentdannende celler. Modermærker kan være medfødte eller opstået med tiden. Da pigmentet er beliggende såvel overfladisk som dybt kan de være lysebrune eller mørkere brune. Før et modermærke fjernes med laser foretager hudlægen dermatoskopi, da det kun er de godartede modermærker, som fjernes med laser. 

 

6. Sebaceøs hyperplasi 

Sebaceøs hyperplasi, er enkeltstående eller flere gullige, bløde, små papler på ansigtet, der som regel opstår i T-zonen, hvor forekomsten af talgkirtler er størst. De ses derfor oftest centralt på panden, næsen og på kinderne. De opstår som følge af hyperaktivitet i talgkirtlerne, hvorved vævet vokser og begynder at fylde mere. De er godartede.  

 

7. Seboroiske keratoser

Seboroiske keratoser, kaldes også gammelmandsvorter, da det er den hyppigst forekommende godartede tumor hos ældre mennesker. Ses mest på soludsatte områder. De udvikler sig fra overhuden og giver en fortykket forhorning af huden som ser gullig eller brunlig ud. De er som regel ru i overfladen, og kan variere i størrelse fra få millimeter op til 2 - 3 cm. De er godartede.

 

8. Syringomer 

Syringomer, er tilstoppede forstørrede svedkirtler, som viser sig som små, hvidlige knopper i huden. De ligner tilstoppede talgkirtler, og de findes normalt på både de øverste og de nederste øjenlåg. De er godartede.

 

Behandling af godartede gevækster i huden

Før behandlingen foretages dermatoskopi og derefter injiceres lidt lokalbedøvelse ind under gevæksten. Med en CO2-laser opvarmes huden præcist på området, således at huden trækker sig sammen og flader ud. Dette tager få sekunder for hver enkelt plet.

 

Efter behandlingen

Umiddelbart efter behandlingen er gevæksten fladere og mindre synlig, der opstår et lille sår på huden som heler op på 1 til 2 uger afhængigt af lokalisationen på kroppen. Ophelingen er hurtigst i ansigtet og langsommere på benene. I de efterfølgende dage må man gerne vaske området og lade det tørre. Hvis det væsker kan der påsmøres 

klorhexidincreme 1% og påsættes et plaster. Det er vigtigt at lade huden hele

op uden af pille eventuelle sårskorper af, idet det forlænger sårhelingen og øger 

risikoen for infektion og ar efterfølgende. Der må anvendes makeup, når huden er helet op.

Så længe huden er let rød, skal du ved ophold udendørs i de følgende 2-3 måneder påføre solfaktor 50+. 

Hvis du har tendens til skjoldet pigmentering og/eller har en mørkere hudtype, skal du bruge faktor 50+ igennem flere måneder efter behandlingen for at reducere risikoen for ekstra mørkfarvning efter behandlingen. Vi anbefaler solcreme faktor 50+ fra La Roche Posay (forhandles på Privathospitalet Mølholm).

 

Forventet resultat

Hvis én behandling ikke er tilstrækkelig, kan der kan foretages genbehandling efter tidligst en måned. Som regel reagere huden fint på behandlingen og bliver betydelig bedre efter blot én behandling. Men især brune modermærker skal ofte have flere behandlinger, da pigmentet kan ligge dybt og derfor ikke forsvinder efter én behandling.

 

Eventuelle bivirkninger og komplikationer

Der er mulighed for følgende "almindelige bivirkninger" (hos mellem 1 og 10 ud af 100 behandlinger):

  • Der er som regel sårdannelse i en til to uger efter behandlingen, alt afhængigt af hvilken godartet fortykkelse der er fjernet. Som følge heraf, kan der være let rødme på området i en til to måneder, ligesom efter enhver sårheling.

Der er mulighed for følgende "ikke almindelige bivirkninger" (hos mellem 1 og 10 ud af 1.000 behandlinger):

  • Der er en lille risiko for at huden efter behandlingen på området bliver lysere end før behandlingen, det vil sige, at man ikke kan blive helt så brun i området som før. Der er endvidere risiko for, at der kan opstå infektion i de små områder, som laseren varmer i huden. 

Der er risiko for følgende "Sjældne bivirkninger" (hos mellem 1 og 10 ud af 10.000 behandlinger):

  • Hvis der opstår forsinket sårheling, er der risiko for ardannelse i det behandlede område. Forsinket sårheling opstår oftest i forbindelse med infektion. Det er derfor vigtigt, at man henvender sig, hvis man føler sig det mindste utryg ved ophelingsforløbet. 

 

Med venlig hilsen

Hudcenter Mølholm, Dermatologisk Laserklinik

PRIVATHOSPITALET MØLHOLM