Daglig hudpleje

Brug altid solcreme.

 

UV-stråling (ultraviolet-stråling) står for ca. 90% af de symptomer der ses på en for tidligt ældet hud. UV-stråling ødelægger kollagen og elastin hvilket fører til rynker samt pigmentpletter som er et tegn på solskade.

 

Der findes 3 typer af stråling, som skader huden. Det drejer sig om UVA-, UVB- og infrarød stråling, alle tre typer trænger igennem huden og forårsager skade i vores celler samt DNA. De skader som forårsages på huden, ses i form af fine linjer, rynker, slap hud og pigmentpletter. En anden farlig konsekvens og risiko er hudkræft. For at minimere risikoen for disse skader bør solcreme være en daglig rutine.

 

Anvend solcreme 365 dage om året, både i ansigtet samt på ørerne og halsen. Dette anbefales uanset om det er regnvejr eller solskin . Der findes solcremer med henholdsvis fysiske og kemiske filtre, samt en kombination af disse.

  • De fysiske filtre, som også kaldes mineralfiltre, lægger sig på huden og fungerer som et skjold mod UVA og UVB. Disse reflekterer lyset, så UVA- og UVB-strålerne ikke trænger igennem huden.
  • De kemiske filtre, som også kaldes de organiske filtre, absorberer UVA- og UVB-strålerne som en svamp og neutraliserer dem. En fordel ved disse er, at de er vandresistente og hurtigabsorberende, hvilket er en fordel til for eksempel personer med en aktiv livsstil. Uanset type af solcreme, anbefales altid SPF 50.

 

Forskning har vist at solcreme alene ikke beskytter tilstrækkeligt mod skader fra det omgivende miljø, solcreme beskytter kun mod op til 55 % af de frie radikaler der bliver genereret af UV eksponering. For at beskytte huden bredt anbefales daglig brug af antioxidanter sammen med solcreme. Antioxidanterne beskytter mod skader forårsaget af infrarød stråling, da UV-filtre ikke beskytter mod disse stråler.

 

Forskning viser at der generelt bliver anvendt for lille mængde solcreme ad gangen til at kunne yde en tilstrækkelig beskyttelse. Så det er vigtigt ikke at spare på solcremen.

 

* Haywood R., et al, J invest dermatol 2006.

UVA er de stråler som er skyld i at huden ældes og vi får en slap og rynket hud. 

 

UVB er de stråler som er skyld i vi bliver forbrændt og der er risiko for at hudkræft udvikles.